Medisch Pedicure Clienten

Een ieder met voetklachten komt in aanmerking voor een medisch pedicure behandeling

Diabetes

Diabetische voet
Een complicatie van diabetes is micro-angiopathie. De kleine slagaderlijke bloedvaatjes van de ogen, nieren en voeten worden aangetast door te hoge suikerspiegel (glucose waarden). In de voeten ontstaan circulatie-problemen. 
Afvalstoffen worden minder effectief afgevoerd,. De overdracht van prikkels naar de zenuwen vermindert. Het protectieve beschermde gevoel vermindert (diabetische neuropathie). Gevoel waar bevind mijn voet zich in de ruimte raakt verstoord. Dit speelt een rol bij het lopen (onzekerheid). Wondjes genezen minder voorspoedig. Na het onderzoek wordt de simm"s classificatie vastgesteld. Hiermee wordt aangegeven hoe groot het risico op complicaties is. De indeling van de simm"s classificatie speelt een belangrijke rol in de vergoeding van uw voetzorg door uw zorgverzekering.
https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/pedicure.aspx

Wat kunt u zelf doen?
* Inspectie van de voeten op wondjes
* Voeten goed afdrogen
* Verzorgende crème,of olie gebruiken.
* Draag sokken binnenstebuiten.
* Geschikte schoenen, voldoende teenruimte, zonder naden, hak 3 cm, vetersluiting, schokdempend, ondersteunend voetbed,  Laat uw voeten opmeten,voordat u nieuwe schoenen aanschaft.
Tip bij scapino worden betaalbare diabetes schoenen verkocht,goedgekeurd door de Nederlandse diabetes vereniging. Het merk orchard http://www.scapino.nl/diabetesschoenen.
Bezoek regelmatig(om de 6 weken) een gespecialiseerde ervaren pedicure.
Uw Pedicure onderzoekt uw voeten tijdens de behandeling  , ze signaleert risico volle veranderingen, stuurt u op tijd door naar andere hulpverleners. Tijdens de behandeling geeft ze u de informatie die bijdragen tot optimale voetverzorging.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen.

Definitie Nationaal Reuma Fonds:
“reuma” of “ reumatische aandoeningen” : het geheel van aandoeningen van het houding en beweging apparaat, omvattende spieren, pezen, gewrichten, en botten, die niet door trauma veroorzaakt worden

.Reumatische aandoeningen
- Ontstekingsreuma: reumatoïde artritis (RA),ziekte van Bechterew, Jicht
- Auto-immuun aandoeningen
- Slijtage reuma (Artrose)
- Weke delen reuma (Fibromyalgie)

De chronische, symmetrische ontstekingen van de gewrichtjes in de voeten, veroorzaken veel pijn en ongemak voor de patiënt 
De behandeling zal hier op moeten worden aangepast. 
Voorzichtig werken met veilige huidvriendelijke materialen. 
De mtp gewrichten zijn vaak aangedaan, waardoor luxaties ontstaan. Deze luxaties zijn van invloed op de stand van de tenen, hallux abducto valgus, “Windswept “ deformatie.
De gehele voorvoet, wordt breder, waardoor drukplekken ontstaan.
Nagels vervormen door de afwijkende stand van de tenen.

De breed opgeleide medisch pedicure, kan pijnlijke locaties ontlasten.
Ze maakt daarbij gebruik van vilt technieken, gel producten, siliconen ortheses.
Ze kan u adviseren,zo nodig doorverwijzen.

CVA

C.V.A. en voetzorg

Na het infarct of bloeding volgt een herstel fase. Na de herstel fase wordt duidelijk met welke blijvende beperkingen de patiënt moet leren omgaan. 

U bent u goede handen, wij hebben ervaring opgedaan op revalidatie afdelingen in het verpleeghuis. Vanuit deze ervaring kan ik mij verplaatsen in uw situatie en uw hulpvraag.
Door veranderingen van voetstand ontstaan druk locaties.

De gespecialiseerde, ervaren medisch pedicure, zoekt samen met u naar een bevredigende oplossing. Indien nodig verwijst ze naar de juiste zorgverlener.                                                                                                              

Parkison

De ziekte van parkinson, genoemd naar de Engelse arts James Parkinson is een hersenziekte waarbij zenuwcellen, vooral de zenuwcellen van de substantia nigra ("zwarte stof"), langzaam afsterven. 

De cellen van de substantia nigra hebben als taak dopamine te produceren, door de ziekte van parkinson ontstaat dus een dopamine tekort. Door een tekort aan dopamine gaan de hersenkernen die betrokken zijn bij de centrale bewegingen slechter  functioneren. De gevolgen hiervan zijn langzaam en weinig bewegen, trillen, voorovergebogen lopen en stijve spieren. 

Motorische Verschijnselen 

De ziekte van parkinson kan een groot aantal motorische verschijnselen met zich meebrengen. 
De kernverschijnselen bij de ziekte van parkinson zijn: 
• Rigiditeit (stijfheid van de ledematen) 
• Akinesie (hypokinesie) (bewegingsarmoede) 
• Rusttremor (trillen bij rust) (eerst aan één hand, arm of been, later aan beide) 
• Gestoorde (voorovergebogen) houding en gestoorde houdingsreflexen 

Andere motorische symptomen die zich voordoen bij de ziekte van parkinson zijn:               
• Micrografie (klein en kriebelig schrijven) 
• Maskergelaat (uitdrukkingsloos gezicht) 
• moeilijk slikken en spreken 
• Verminderde opvangreflexen en balans 
• Moeite om te starten of veranderen van beweging (wisselen van motorisch programma). 
• Afwijkend looppatroon: neiging steeds harder te gaan lopen, met kleine passen    (omdat een normaal looppatroon niet goed lukt, laten patiënten zich voorover vallen en "lopen" ze op hun opvangreactie) 

Alzheimer

Tien signalen van dementie

Onderstaande signalen kunnen wijzen op dementie, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Raadpleeg daarom altijd de huisarts.
1. Vergeetachtigheid
Een van de meest voorkomende symptomen is het vergeten van nieuwe informatie. Andere signalen zijn: het vergeten van belangrijke data of gebeurtenissen, dezelfde vraag telkens opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes of familie voor dingen die voorheen zonder hulp onthouden werden.

2. Problemen met dagelijkse handelingen
Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Denk aan hobby's en de financiën regelen. Ook zaken die gepland moeten worden of in een bepaalde volgorde uitgevoerd, leveren problemen op. Zoals koffie zetten of een maaltijd bereiden.

3. Vergissingen met tijd en plaats
Het is normaal als u even niet weet welke dag het is of waarom u naar de keuken liep. Maar bij beginnende dementie gebeurt dit steeds vaker. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker. Iemand met dementie vergeet soms waar hij is en hoe hij daar gekomen is.

4. Taalproblemen
Met dementie kan het moeilijk zijn om een gesprek te volgen. Hij kan midden in een gesprek stoppen met praten en niet meer weten hoe hij verder moet of het voorgaande herhalen. U kunt eenvoudige woorden vergeten en komt steeds moeilijker op namen. Bijvoorbeeld "waar is dat ding voor mijn haar?" als hij naar een kam zoekt. Praten gaat ook minder vloeiend.

5. Kwijtraken van spullen
Hij kan spullen op vreemde plekken leggen, bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven. Hij raakt spullen kwijt en kan niet meer achterhalen waar hij ze gelaten heeft.

6. Slecht beoordelingsvermogen
Bij dementie wordt het steeds lastiger om situaties in te schatten en keuzes te maken. Iemand met dementie kan aanbiedingen slecht inschatten en grote sommen geld uitgeven. Ook bij het doen van boodschappen kan hij teveel kopen of spullen kopen die niet nodig zijn.

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
Hij kan problemen ondervinden bij hobby's en sport en het voeren van gesprekken. Hij trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook kan hij urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk. Voor een buitenstaander lijkt het luiheid of gebrek aan interesse. Maar het is een soort faalangst. Als hij niets doet, kan hij ook niets fout doen.

8. Veranderingen in gedrag en karakter
Het kan gebeuren dat zijn gedrag en karakter veranderen. Dat hij verward, achterdochtig, depressief of angstig wordt. Zonder duidelijke aanleiding wisselt zijn stemming: het ene moment rustig en opeens verdrietig of kwaad. Hij kan soms dingen doen die hij anders nooit deed.

9. Onrust
Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het of hij telkens iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Dit constante gevoel van onrust en de neiging te lopen leidt vaak ook tot slaapproblemen.

10. Problemen met het zien
De hersenen krijgen moeite met het verwerken van hetgeen iemand met dementie ziet. Zo kan hij problemen krijgen bij het inschatten van afstanden.

Vanuit onze ervaringen als pedicure in verpleeghuizen kan ik unnen wij ons  uitstekend  verplaatsen in de belevingswereld van de patiënt met Alzheimer. Ik zoom in op de tijd waarin de patiënt zich op dat moment bevindt non-verbale communicatie speelt een belangrijke rol in het contact.  Een gebaar zegt meer dan 1000 woorden

De behandeling wordt aangepast aan de patiënt. 

Mensen met alzheimer kunnen zichzelf niet meer zo goed uitdrukken. Vertellen waar of wanneer ze pijn hebben. De voeten van de Alzheimer patiënt kunnen door neurologische processen van stand veranderen. Dwangstand en contracturen komen regelmatig voor. Het looppatroon verandert,passen worden kleiner. De patiënt maakt gebruik van een rollator.

De gespecialiseerde pedicure 
* past voet behandeling aan op belevingswereld patiënt
* onderzoekt schoenen op pasvorm,geeft schoen advies
* signaleert locaties met verhoogde druk, zorgt voor oplossingen
* geeft advies over voetverzorging aan partner of zorgverlener  

Alzheimer Dementie

Als je het niet meer weet
Mijn naam vergeet
Kijk ik je vriendelijk aan
Kunnen we verdergaan
Met reizen in vergetelheid

 

Oudere voet/geriatrische voet