Na het volgen van de cursus "huidverzorging bij kanker" van de ANBOS in samenwerking met de stichting ‘Look Good Feel Better’ staat mijn salon geregistreerd bij deze stichting. Ik ben bevoegd uw huid te verzorgen zowel preventief, na bestraling of chemotherapie (in de eerste graad van huidreacties).
De conditie van uw huid en de fase van het behandelproces waarin u verkeert zijn bepalend voor de behandeling. Mijn doelstelling is, om samen met u een behandeling op maat te maken waarbij u zich prettig voelt.
Een goed verzorgd uiterlijk draagt immers bij aan uw zelfvertrouwen. Dit is zo als u gezond bent, maar juist ook als u er door ziekte of behandeling minder goed uitziet. Want niemand wil er ziek uitzien.
In de salon kunt u terecht voor praktische informatie en advies over uiterlijke verzorging bij kanker. Wat kan ik doen aan mijn droge huid? Hoe camoufleer ik mijn operatielitteken? Hoe teken ik een wenkbrauw? Dit zijn slechts enkele vragen die u kunt hebben met betrekking tot uw veranderde uiterlijk. Tijdens een behandeling krijgt u antwoord op uw persoonlijke vragen.
Na een behandeling tegen kanker zijn er vaak huidveranderingen merkbaar. Dit kan zowel in het behandelde gebied zijn door bijvoorbeeld bestraling maar ook de rest van huid kan veranderen door chemotherapie of andere medicatie. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem / seroom) ontstaan. Door een juiste
huidverzorging kan de huid weer (deels) herstellen.
Bestraalde huid
Tijdens en na radiotherapie kan de huid veranderen in het gebied waar de bestraling plaats vindt of heeft plaats gevonden. Op deze locatie kan de huid droog en schilferig worden of juist vettig. Daarnaast is de huid vaak rood en dun. In een later stadium is het mogelijk dat de bestraalde huid een donkere verkleuring toont of dat er vaatjes zichtbaar zijn.
Het is van belang dat de bestraalde huid goed verzorgt wordt. Een aantal algemene adviezen zijn:
* Gebruik tijdens de bestaling geen producten waar zilver stoffen in zijn verwerkt
* Was de huid met lauwwarm water zonder zeep of een pH-neutrale zeep zonder parfum of alcohol.
* Dep de huid droog i.p.v. droog wrijven.
* Smeer de (gesloten) huid 1 à 2 keer per dag in met een pH-neutrale crème zonder parfum of alcohol.
* Vermijd felle zon, zonnebank in het bestraalde gebied.
* Gebruik in bad (amandel)olie i.p.v. badschuim.
* Probeer bij een jeukende huid niet te krabben maar talkpoeder te gebruiken.
* Gebruik geen pleisters op het bestraalde gebied.
De medisch schoonheidsspecialist kan na het beoordelen van de huid een persoonlijk advies geven op het gebied van huidverzorgingsproducten en eventuele behandelmogelijkheden. Er is mogenlijkheid om de “warmte” uit de huid te krijgen door bepaalde verbandmiddelen bijvoorbeeld Elastogel. Ook bij zenuwpijn naderhand kan dit tot een behandelmogelijkheid dienen.
Huidverandering door medicatie
Na behandeling met chemotherapie vindt er verandering plaats in de huid.
De huid kan droger worden en sneller verouderen. In sommige gevallen is het mogelijk dat door medicatie, bijvoorbeeld hormoontabletten, acne of (dons)overbeharing ontstaat. Een droge huid is vaak vochtarm en daarom is een hydraterende crème voor zowel gelaat als lichaam goed om te gebruiken. De medisch schoonheidsspecialist kan een goede crème adviseren. Tevens is het van belang om een zonbescherming te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf25) om zonverbranding te voorkomen. Bij het ontstaan van puistjes of overbeharing (door hormoontherapie) kan de medisch schoonheidsspecialist een behandeling op maat aanbieden. Probeer zelf niet aan de puistjes te zitten om eventuele littekens te voorkomen.
Litteken en vochtophopingen
Als er een operatie heeft plaats gevonden ontstaat er een litteken. Soms kan een litteken klachten geven zoals een strak of pijnlijk gevoel veroorzaken. Door middel van een speciale massagetechniek kan de medisch schoonheidsspecialisthuidt de doorbloeding verbeteren en de huid soepeler maken. Tevens is het mogelijk camouflage aan te laten meten bij een cosmetisch storend litteken.
Na een operatie is het ook mogelijk dat er vochtophoping ontstaan door het beschadigen of verwijderen van lymfeklieren. De oncologisch fysiotherapeut of huidtherapeut kan hierbij verschillende behandelmethoden toepassen.