Speciale zorg

In de praktijk worden we steeds vaker geconfronteerd met de ziekte kanker. Kanker is een ingrijpende ziekte. Tijdens het intensieve proces van onderzoek, diagnose en behandeling staat voor iemand de wereld op z'n kop, wat angst, verdriet en onzekerheid geeft. De ziekte heeft een grote impact op het dagelijks leven, maar ook op de beleving van het eigen lichaam. Veel mensen met kanker voelen zich verraden door hun lichaam. De ziekte heeft dus zowel een fysieke als ook een emotionele en sociale impact.

Helaas is de realiteit dat steeds meer mensen deze ziekte krijgen.  Daarbij is het waardevol en van belang om te weten wat u wel en niet kunt doen. Door kennis te hebben van de ziekte, behandelingen en bijwerkingen kunnen wij u op verantwoorde wijze behandelen. Wij hebben ons gespecialiseerd in voetzorg & handzorg, gezichtbehandelingen en ontspannende massages. Zo kunnen wij u ondersteuning bieden en bijdragen aan het herstellen van de balans tussen lichaam en geest.

Een aanraking met liefdevolle aandacht kan ontspanning, troost en/of rust geven.

Voetverzorging bij kanker

Tijdens en na chemo therapie kunnen problemen aan de huid en nagels van handen en voeten ontstaan.

Hand en voet Syndroom kan optreden bij een kuur met cytostatica.
Het hand/voet-syndroom bestaat uit pijnlijke, gezwollen, droge, rood verkleurde, jeukende handen en voeten (vaak met een strakke huid) waarop blaren kunnen zitten. Afwijkingen aan nagels kunnen zijn: het uitvallen van nagels, bijvoorbeeld door behandeling met docetaxel of bleomycine, strepen (horizontaal op de nagels) met een donkere kleur, waardoor is te zien hoeveel kuren een patiënt heeft gekregen, en bijvoorbeeld nagels die gemakkelijk afbrokkelen of verkalken.

Ook is de neuropathie is veel voorkomend bijverschijnsel.

Indien u last heeft van bovenstaande verschijnselen, waarschuw uw oncoloog.

Aanbevelingen:
1.  Vermijd blootstelling van de huid aan heet water.
2.  Vermijd druk op de handpalmen en voetzolen.
3.  Vermijd hitte en zonnebrand.
4.  Draag loszittende comfortabele kleding en schoenen.
5.  Verzorg steeds uw nagels en vermijd vorming van kloofjes.
6.  Gebruik een vochtinbrengende crème, zeker als er droogte van de handen en voeten optreedt.

In overleg met uw oncoloog kan een passend behandeltraject worden ingezet.

Nagel reparatie na de behandeling met cytostatica  ( na 6 maanden).

Massage bij kanker

Wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, komt hij/zij in een medische achtbaan terecht, alle aandacht is gericht op de ziekte en niet meer op de mens. Aanraking is vaak alleen nog maar vanuit medische handelingen. Spanning en stress overheersen. De behandelingen zoals chemokuren, hormoon- en/of bestralingstherapie nemen bezit van het lichaam en kunnen sporen achterlaten, zowel lichamelijk als geestelijk. Ontspanning ondersteunt het herstelproces van het lichaam. Massage kan hierin een waardevolle bijdrage leveren. Massage is werkelijk de beste medicijn tegen het gevoel van een nummertje in de medische wereld te zijn.

Massage biedt geen genezing, maar werkt wel ondersteunend, ontspant en kan pijnstillend werken. Het is zeker een waardevolle aanvulling tijdens en na de ziekte. Klachten als slapeloosheid, angst en stress kunnen verminderen.  Het is bewezen dat de aanraking tijdens de massage een pijnstillend effect heeft en de gemoedstoestand  verbetert. Het verbetert de kwaliteit van leven. En, zoals een cliënt het verwoordt: 'Het is belangrijk bij kanker om weer contact met je lichaam te krijgen. Massage helpt daar goed bij. De massage heeft als doel: comfort, relaxatie, diepe ontspanning, vrede en sereniteit.

Een aanraking met liefdevolle aandacht kan ontspanning, troost en/of rust geven. En het geeft u de gelegenheid om iets te kunnen betekenen zonder woorden. 'Van machteloosheid naar doen'.

Huidverzorging bij kanker

Na het volgen van de cursus "huidverzorging bij kanker" van de ANBOS in samenwerking met de stichting ‘Look Good Feel Better’ staat mijn salon geregistreerd bij deze stichting. Ik ben bevoegd uw huid te verzorgen zowel preventief, na bestraling of chemotherapie (in de eerste graad van huidreacties).

De conditie van uw huid en de fase van het behandelproces waarin u verkeert zijn bepalend voor de behandeling. Mijn doelstelling is, om samen met u een behandeling op maat te maken waarbij u zich prettig voelt.

Een goed verzorgd uiterlijk draagt immers bij aan uw zelfvertrouwen. Dit is zo als u gezond bent, maar juist ook als u er door ziekte of behandeling minder goed uitziet. Want niemand wil er ziek uitzien.

In de salon kunt u terecht voor praktische informatie en advies over uiterlijke verzorging bij kanker. Wat kan ik doen aan mijn droge huid? Hoe camoufleer ik mijn operatielitteken? Hoe teken ik een wenkbrauw? Dit zijn slechts enkele vragen die u kunt hebben met betrekking tot uw veranderde uiterlijk. Tijdens een behandeling krijgt u antwoord op uw persoonlijke vragen.

Na een behandeling tegen kanker zijn er vaak huidveranderingen merkbaar. Dit kan zowel in het behandelde gebied zijn door bijvoorbeeld bestraling maar ook de rest van huid kan veranderen door chemotherapie of andere medicatie. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem / seroom) ontstaan. Door een juiste
huidverzorging kan de huid weer (deels) herstellen.
 
Bestraalde huid
Tijdens en na radiotherapie kan de huid veranderen in het gebied waar de bestraling plaats vindt of heeft plaats gevonden. Op deze locatie kan de huid droog en schilferig worden of juist vettig. Daarnaast is de huid vaak rood en dun. In een later stadium is het mogelijk dat de bestraalde huid een donkere verkleuring toont of dat er vaatjes zichtbaar zijn.
 
Het is van belang dat de bestraalde huid goed verzorgt wordt. Een aantal algemene adviezen zijn: 
* Gebruik tijdens de bestaling geen producten waar zilver stoffen in zijn verwerkt
* Was de huid met lauwwarm water zonder zeep of een pH-neutrale zeep zonder parfum of alcohol.
* Dep de huid droog i.p.v. droog wrijven.
* Smeer de (gesloten) huid 1 à 2 keer per dag in met een pH-neutrale crème zonder parfum of alcohol.
* Vermijd felle zon, zonnebank in het bestraalde gebied.
* Gebruik in bad (amandel)olie i.p.v. badschuim.
* Probeer bij een jeukende huid niet te krabben maar talkpoeder te gebruiken.
* Gebruik geen pleisters op het bestraalde gebied.

De medisch schoonheidsspecialist kan na het beoordelen van de huid een persoonlijk advies geven op het gebied van huidverzorgingsproducten en eventuele behandelmogelijkheden. Er is mogenlijkheid om de “warmte”  uit de huid te krijgen door bepaalde verbandmiddelen bijvoorbeeld Elastogel. Ook bij zenuwpijn naderhand kan dit tot een behandelmogelijkheid dienen.
 
Huidverandering door medicatie
Na behandeling met chemotherapie vindt er verandering plaats in de huid. 
De huid kan droger worden en sneller verouderen. In sommige gevallen is het mogelijk dat door medicatie, bijvoorbeeld hormoontabletten, acne of (dons)overbeharing ontstaat. Een droge huid is vaak vochtarm en daarom is een hydraterende crème voor zowel gelaat als lichaam goed om te gebruiken. De medisch schoonheidsspecialist kan een goede crème adviseren. Tevens is het van belang om een zonbescherming te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf25) om zonverbranding te voorkomen. Bij het ontstaan van puistjes of overbeharing (door hormoontherapie) kan de medisch schoonheidsspecialist een behandeling op maat aanbieden. Probeer zelf niet aan de puistjes te zitten om eventuele littekens te voorkomen. 
 
Litteken en vochtophopingen
Als er een operatie heeft plaats gevonden ontstaat er een litteken. Soms kan een litteken klachten geven zoals een strak of pijnlijk gevoel veroorzaken. Door middel van een speciale massagetechniek kan de medisch schoonheidsspecialisthuidt de doorbloeding verbeteren en de huid soepeler maken. Tevens is het mogelijk camouflage aan te laten meten bij een cosmetisch storend litteken.
Na een operatie is het ook mogelijk dat er vochtophoping ontstaan door het beschadigen of verwijderen van lymfeklieren. De oncologisch fysiotherapeut  of huidtherapeut kan hierbij verschillende behandelmethoden toepassen.